25. Eiropas Kendo Čempionāts

29/03/2024

Šogad vairākiem Latvijas Kendo Federācijas izlases sportistiem pavasaris sākās Berlīnē, kur no 12. aprīļa līdz 14. aprīlim, norisinājās 25. Eiropas Kendo Čempionāts. Šajā ieverojamajā kendo pasakumā LKF piedalījās 5 reizi, tomēr šoreiz pavisam jaunā sastāvā. LKF delegāciju pārstāvēja prezidents Vladimirs Kindzulis un ilggadējais Rīgas Kendo kluba biedrs Margers Počs, bet kā sacensību dalībnieki uz Berlīni devās: Deniss Arseņins, Nauris Andersons, Maksims Gaļiaskarovs, Mārtiņš Rutkovskis un Aleksandrs Dubrovskis. Kā vienīgā delegācijas sieviešu pārstāve uz čempionātu devās Latvijas Universitātes kendo kluba sportiste Agnese Šteinberga.

Komandas turnīrā mūsu izlase zaudēja Ungārijas sportistiem, bet izcīnija neizšķirtu ar Austrijas izlasi, tomēr ar to nepietika, lai turpinātu sacensības. Individuālajā turnīrā labāko rezultātu nodemonstrēja Latvijas Universitātes Kendo kluba galvenais instruktors Mārtiņš Rutkovskis, kurš apašgrupā cīnījās neizšķirti ar Turcijas pārstāvi, bet Austrijas sportistu uzvarēja, un iekļuva nākamajā kārtā, kur vienlīdzīgā cīņā tikai papildlaikā zaudēja Šveices sportistam. Jāmin, ka Mārtiņš Eiropas Kendo Čempionātā piedalījās pirmo reizi.

Piedalīšanās čempionātā deva mūsu sportistiem nenovērtējamu pieredzi kendo cīņām un dzīvei. Mums bija iespēja būt daļai no Eiropā lielākā kendo notikuma, turklāt šogad tas norisinajās tik vēsturiski nozīmīgā Eiropas pilsētā, kas pati par sevi var daudz pavēstīt un iemācīt. Daudzi no delegācijas pirmo reizi piedalījās tik liela mēroga sacensībās un guva iespēju gan cīnīties, gan vērot Eiropas labāko kendoistu cīņas klātienē, kas nenoliedzami ir vienreizēja pieredze.

Mēs satikām sen neredzētus draugus un paziņas, apmainījāmies ar jaunumiem un vienkārši labi pavadījām laiku. Čempionāta laikā valdīja reti piedzīvojama vienotības, sapratnes un saskaņas gaisotne, kad visi, kas piedalās, sākot ar brīvpŗātīgajiem un beidzot ar delegāciju līderiem, sadarbojas kopīga mērķā labā.

Šajā īsajā laikā, ko mēs pavadījām Berlīnē, piedaloties, mācoties, sadarbojoties mēs esam auguši gan kā sportisti, gan kā cilvēki, gan kā federācija kopumā. Mūsu sportisti cīņās parādīja, ka, par spīti sportistu mazskaitlīgumam, mēs varam mēroties spēkiem ar Eiropas labākajiem un arī uzvarēt.

Kā savā Eiropas Kendo Čempionāta noslēguma runā teica Eiropas Kendo Federācijas vice prezidents Diters Hauks (Dieter Hauck): „pēc čempionāta ir pirms čempionāta”, līdz ar to mēs izmantosim jaunos iespaidus un pieredzi, lai pilnveidotu sevi, savas prasmes un kļūtu vēl labāki, ar skatu jau uz nākamā gada čempionātu.